Potatis eller ris? I kväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både ugnsrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och sesammajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
50 g
Vegansk sesammajonnäs
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)
1 st
Lime
150 g
Jasminris
1 st
Avokado
1 st
Gurka
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Röd chili
450 g
Sötpotatis
1 st
Vitlöksklyfta
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½ portionspåse
Sockerärtor
2 st
Salladslök
½ msk
Smör till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Placera sötpotatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, tills gyllene och mjuk.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.
Skär sockerärtor i tunna skivor på längden.
Skär salladslök i tunna skivor.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.
Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.
Skär lime i klyftor.
Blanda gurka, salladslök och sojasås i en medelstor skål.
Blanda sockerärtor, en skvätt limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado, sötpotatis och sesammajonnäs.
Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.
Garnera med chili och sesamfrön.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.