Ugnsrostad sötpotatis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsrostad sötpotatis

Ugnsrostad sötpotatis

med sockerärtor och sesammajonnäs

Potatis eller ris? I kväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både ugnsrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och sesammajonnäs.

Taggar:
Vegetarisk
Plantbaserat
Allergener:
Sesam
Soja
Vete
Gluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

50 g

Vegansk sesammajonnäs

(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten)

1 st

Lime

150 g

Jasminris

1 st

Avokado

1 st

Gurka

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½ st

Röd chili

450 g

Sötpotatis

1 st

Vitlöksklyfta

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

½ portionspåse

Sockerärtor

2 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör till ris

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3333 kJ
Energi (kcal)797 kcal
Fett30.4 g
varav mättat6.3 g
Kolhydrater109.4 g
varav socker10.6 g
Protein15.9 g
Salt2.9 g

Instruktioner

Förbered sötpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. 

Rosta sötpotatis
2

Placera sötpotatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, tills gyllene och mjuk.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Koka ris
3

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök. 

Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme. 

Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande. 

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered råvaror
4

Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.

Skär sockerärtor i tunna skivor på längden. 

Skär salladslök i tunna skivor.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.

Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.

Skär lime i klyftor.

Gör gurksallad
5

Blanda gurka, salladslök och sojasås i en medelstor skål.

Blanda sockerärtor, en skvätt limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado, sötpotatis och sesammajonnäs. 

Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.

Garnera med chili och sesamfrön. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.