Ratatouille är en klassisk fransk rätt med grönsaker som tillbereds i en tomatsås. I kväll ger vi det traditionella receptet en ny twist och lagar en enkel ratatouille-orzo med ugnsrostad zucchini och aubergine som får smak av rökt paprikapulver och härliga medelhavskryddor. Vi serverar vår orzo med vitlöksbröd och toppar med grekisk salladsost, och så är middagen serverad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Aubergine
1 st
Zucchini
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Medelhavets Pärla
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
4 g
Rökt paprikapulver
1 st
Lök
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
4.5 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
2 msk
Smör (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
½ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220ºC/200°C (varmluft). Ta ut smör från kylskåpet.
Tärna aubergine [1/2 st, 2P] och zucchini i 1 cm stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda generöst med salt och peppar.
Rosta i 20–30 min, eller tills gyllene.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 4–5 min, tills den mjuknar.
Tillsätt vitlök, rökt paprikapulver, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och Medelhavets pärla till stekpannan med lök. Fräs i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater [1/2 paket, 2P], vatten [41/2 dl | 9 dl], orzo och salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Koka upp, och reducera till medelvärme och täck med lock.
Sjud, rör om då och då, i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”.
TIPS: ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.
Under tiden, dela brödet på längden.
Blanda Vitlöksflörter, smör [2 msk | 4 msk] och en nypa salt i en liten skål.
Placera bröd på en plåt med bakplåtspapper och bre med vitlökssmör.
Rosta i 6–8 min, eller tills sprött och gyllene.
Rör ner rostade grönsaker, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och smör [1 msk | 2 msk] i orzo precis innan servering.
Lägg upp ratatouille-orzo i skålar.
Smula över salladsost [1/2 paket, 2P] och servera med vitlöksbröd.