Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citrongräs
150 g
Jasminris
2 st
Morot
1 st
Gurka
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Salladslök
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Nötfärs
5 ml
Fisksås
(Innehåller Fisk)
20 g
Sriracha
25 g
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
75 g
Rödkål, förskuren
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 tsk
Socker (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 4)
Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan åt sidan tills steg 3. Banka rothalvan med en träsked.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl] och den mosade rothalvan av citrongräset.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.
Skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.
Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger, socker [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt i en medelstor skål. Tillsätt vatten tills grönsakerna är täckta i vätska. Ställ åt sidan tills servering, rör om då och då.
Skär salladslök i tunna skivor, dela upp de vita och gröna skivorna.
Riv eller pressa vitlök fint.
Finhacka topphalvan av citrongräset så fint som möjligt.
Blanda nötfärs, hackat citrongräs, vit salladslök, vitlök, fisksås, sriracha och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en medelstor skål.
TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 6-8 min, eller tills brynta och genomstekta, vänd då och då.
Blanda sesammajonnäs [1/2 paket, 2P] och en skvätt vatten till lättflytande konsistens i en liten skål. Ställ åt sidan.
Häll av lagen från grönsakerna (spara lagen) och rör om i ris med en gaffel.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp citrongräsris i skålar. Toppa med picklade grönsaker, rödkål och köttbullar.
Skeda eventuellt över en sked av spara lag eller en skvätt olivolja.
Ringla över sesammajonnäs och garnera med grön salladslök.