Vietnamesiska köttbullar
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamesiska köttbullar

Vietnamesiska köttbullar

med picklade grönsaker och citrongräsris

Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.

Taggar:
Lågkalori
Mjölkfri
Allergener:
Sulfiter
Fisk
Senap
Soja
Gluten
Vete
Sesam
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1

Citrongräs

150

Jasminris

2

Morot

1

Gurka

25

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1

Salladslök

1

Vitlöksklyfta

250

Nötfärs

5

Fisksås

(Innehåller Fisk)

20

Sriracha

25

Svart sesammajonnäs

(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)

75

Rödkål, förskuren

Ingår inte i din leverans

3

Vatten (steg 1)

½

Salt (steg 1)

½

Socker (steg 2)

½

Salt (steg 4)

1

Vatten* (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)640 kcal
Energi (kJ)2677 kJ
Fett21.4 g
varav mättat7 g
Kolhydrater76.9 g
varav socker24 g
Protein33.3 g
Salt4.2 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan åt sidan tills steg 3. Banka rothalvan med en träsked. 

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl] och den mosade rothalvan av citrongräset.

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Pickla grönsaker
2

Skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.

Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en medelstor skål. Rör om och ställ åt sidan tills servering. 

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka topphalvan av citrongräset så fint som möjligt.

Rulla köttbullar
4

Blanda nötfärs, hackat citrongräs, salladslök, vitlök, fisksås, sriracha och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en medelstor skål.

TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du inte tycker om stark mat. 

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 6-8 min, eller tills brynta och genomstekta, vänd dem regelbundet.

Under tiden, blanda sesammajonnäs [1/2 paket, 2P] och en skvätt vatten till lättflytande konsistens i en liten skål. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Servera
6

Lägg upp citrongräsris i skålar.

Toppa med picklade grönsaker, rödkål och köttbullar. 

Skeda eventuellt över en sked av spara lag eller en skvätt olivolja över rödkålen.

Ringla över sesammajonnäs.