Här får du ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger, med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får ett extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fräscht citrongräsris och picklad gurka och morot.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citrongräs
2 st
Morot
1 st
Gurka
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Salladslök
225 g
Nötfärs
5 ml
Fisksås
(Innehåller Fisk)
20 g
Sriracha
75 g
Rödkål, förskuren
150 g
Jasminris
1 st
Vitlöksklyfta
37.5 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Dela citrongräs på mitten och lägg topphalvan (grönare) åt sidan. Banka rothalvan med en träsked.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl] och rothalvan av citrongräset.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Medan riset kokar, skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.
Blanda gurka, morot, vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en medelstor skål. Rör om och ställ åt sidan tills servering.
Häll av lagen innan servering.
Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka topphalvan av citrongräset så fint som möjligt.
TIPS: Ju finare du kan hacka citrongräset desto bättre.
Blanda nötfärs, hackat citrongräs, salladslök, vitlök, fisksås, sriracha och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en medelstor skål.
TIPS: Sriracha är starkt, så använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10-12 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp citrongräsris i skålar.
Toppa med picklade grönsaker, rödkål och köttbullar.
Ringla asiatisk woksås [1/2 paket, 2P] över köttbullarna.