Vietnamesiska köttbullar
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vietnamesiska köttbullar

Vietnamesiska köttbullar

med syltade grönsaker och citrongräsris

Här kommer ett recept som ger dig ett festligt fyrverkeri av smaker och färger med inspiration från Vietnam. Vi steker köttbullar som får en extra twist av att färsen innehåller citrongräs, salladslök och sriracha. Vi serverar våra vietnamesiska köttbullar med fluffigt citrongräsris och syltad gurka och morot.

Taggar:
Mjölkfri
Under 650 kcal
Allergener:
Gluten
Sulfiter
Vete
Sesam
Soja
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

150 g

Jasminris

1 st

Citrongräs

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

37.5 g

Asiatisk woksås

(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

15 g

Fisksås

(Innehåller Fisk, Soja)

75 g

Rödkål, förskuren

2 st

Morot

1 st

Salladslök

20 g

Sriracha

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till köttbullar

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2551 kJ
Energi (kcal)610 kcal
Fett21.3 g
varav mättat10.4 g
Kolhydrater81.3 g
varav socker18 g
Protein30.8 g
Salt4.6 g

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Halvera citrongräs och banka den nedre, tjocka delen med en träsked. 

Koka upp en medelstor kastrull med vatten och den nedre delen av citrongräset.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

Plocka bort citrongräs. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Sylta grönsaker
2

Medan riset kokar, skala morot och gurka i långa band med en potatisskalare.
 
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en medelstor skål.
 
Vänd gurka och morot i lagen och ställ åt sidan. Häll av lagen innan servering.

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
 
Finhacka eller pressa vitlök.
 
Finhacka resterande citrongräs.
 
TIPS: Ju finare du hackar citrongräset, desto bättre.

Rulla köttbullar
4

Blanda nötfärs, salladslök, citrongräs, vitlök, fisksås, sriracha och salt i en stor skål.
 
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
 
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek köttbullar
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
 
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
 
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Servera
6

Lägg upp citrongräsris i skålar.
 
Toppa med syltade grönsaker, rödkål och köttbullar.
 
Ringla asiatisk woksås över köttbullar och rödkål.