I kväll går den kulinariska resan till Asien, och vi lagar en smakrik och färgglad vegetarisk rätt. Vad sägs om sprödstekta grönsaksbiffar med panko, salladslök, ingefära, spetskål, morot och sojasås? Som tillbehör serverar vi kokt ris och en krispig kålsallad med syltad gurka, och srirachasås och asiatisk majonnäs ger hetta och krämighet. Smaklig måltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Salladslök
1 st
Morot
1 st
Ingefära
150 g
Förskuren spetskål
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
10 g
Sriracha
1 st
Gurka
60 g
Spenat
150 g
Långkornigt vitt ris
½ st
Lime
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 st
Ägg (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 2)
Koka upp en kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) grovt.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Skölj spenat.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Skala gurka i långa band med en potatisskalare.
Blanda en generös skvätt limesaft, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål. Vänd ner gurka i lagen och ställ åt sidan.
Vispa ägg [2 st | 4 st] i en medelstor skål.
Tillsätt panko, salladslök, ingefära [2 tsk | 4 tsk], hälften av spetskålen, morot, sojasås [1/2 paket, 2P], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar och blanda väl.
Hetta upp en stekpanna [2 pannor, 4P] på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Forma smeten till biffar (3 per person) med en sked, placera dem i stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Vänd inte biffar för tidigt, då kan de gå sönder.
Rör ner spenat, resterande spetskål och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i skålen med syltad gurka.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp grönsaksbiffar, ris och sallad på tallrikar.
Toppa med sriracha [1/2 paket, 2P] och servera med asiatisk majonnäs.
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.