Sötsur sås är en klassiker på många kinesiska restauranger, och i kvällens recept lagar vi vår egen variant med soja, ketchup, ananaslag och chiliflakes. Den smakar fantastiskt tillsammans med vår stekta fläskytterfilé som får sällskap av paprika och morot och serveras med fluffigt basmatiris. Vi toppar med ananas, salladslök och jordnötter för att fullända den kulinariska upplevelsen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
6 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
10 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
½ st
Salladslök
½ g
Chiliflakes
½ burk
Ananasskivor
300 g
Fläskytterfilé
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Basmatiris
1 st
Paprika
2 st
Morot
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Vatten till sås
½ msk
Mjöl till sås
1 msk
Ketchup till sås
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till stekning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, vispa ihop vatten och mjöl i en liten skål tills klumpfritt.
Häll lag från burken med ananas i en skål. Rör ner ketchup, chiliflakes, vitvinsvinäger och sojasås. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor.
Skär paprika i 1 cm tjocka skivor.
Skär salladslök i tunna skivor.
Grovhacka ananas.
Skär kött i skivor (3 per person) på en separat skärbräda och krydda med salt.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 2–3 min per sida, eller tills gyllene. Lägg över på en tallrik och håll varmt.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek paprika och morot i 2–3 min, eller tills mjuka. Lägg över på tallriken med kött.
Tillsätt såsen till pannan och sjud i 1–2 min, eller tills den börjar tjockna.
Tillsätt kött och grönsaker till såsen och sjud i ytterligare 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Lägg upp ris, grönsaker och kött med sötsur sås i djupa tallrikar.
Toppa med salladslök, ananas och jordnötter.