I kväll lagar vi en äkta italiensk klassiker! Melanzane alla parmigiana är en supergod gratäng med aubergine, tomatsås och riven ost som gräddas till gyllene perfektion i ugnen. Vi rostar aubergineskivor och varvar dem med tomatsås i en ugnsform under ett täcke av två sorters ost. Som tillbehör serverar vi cajunkryddade pommes frites och en frisk grönsallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
100 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Rödlök
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
500 g
Potatis
30 g
Salladsmix
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 dl
Vatten (steg 4)
1 msk
Ketchup (steg 4)
1 tsk
Socker (steg 4)
1 msk
Smör (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Ay Cajun-ba, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Under tiden, skär aubergine i 1 cm tjocka skivor.
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuka och gyllene.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök med en nypa salt i 4–5 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vitlök och Medelhavets Pärla och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, vatten [1 dl | 2 dl], ketchup [1 msk | 2 msk], smör [1 msk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk].
Koka upp och sänk till medelvärme.
Sjud i 4–5 min, eller tills något tjocknat.
Häll över hälften av tomatsåsen i en ugnsform.
Fördela aubergineskivor i ett lager i formen och toppa med resterande sås.
Strö över finriven ost och gouda [100g | 200g].
Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills ost är gyllene.
Skölj salladsmix [1/2 påse, 2P].
Blanda salladsmix, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en medelstor skål precis innan servering.
Lägg upp aubergine parmigiana på tallrikar.
Servera med sallad och pommes.