topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och persilja

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, persilja... Låter det gott? Då är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
<650 kcal 2P-baserat
Laga mig först
Allergener:
Sulfiter
Kräftdjur
Selleri
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

1 st

Citron

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Lök

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2402 kJ
Energi (kcal)574 kcal
Fett19.6 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater71.6 g
varav socker8.4 g
Protein23.4 g
Salt3.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Fräs ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Finhacka lök.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs lök i 1–2 min.

Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min. 

Koka ris
2

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.

Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.

TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd. 

Baka körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.

Baka i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.

Stek räkor
4

Skölj spenat. Grovhacka persilja. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.

Krydda räkor med en nypa salt.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.

Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Blanda risotto
5

Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, persilja och smör [1 msk | 2 msk].

Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar.

Toppa med räkor.

Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.