Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, finriven ost, basilika... Låter det gott? Då är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
1 st
Citron
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Lök
1 msk
Smör (steg 1)
6 dl
Vatten (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 1–2 min.
Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.
Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.
TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.
Baka i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.
Skölj spenat. Grovhacka basilikablad. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.
Krydda räkor med en nypa salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.
Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, basilika och smör [1 msk | 2 msk].
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med räkor.
Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.