Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Risottoris
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Citron
125 g
Körsbärstomater
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Lök
60 g
Spenat
1 msk
Smör till stekning
6 dl
Vatten till risotto
1 tsk
Socker till tomat
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Smör till risotto
¼ tsk
Salt till risotto
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 1–2 min.
Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min.
Rör i vatten, Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.
Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.
TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.
Skölj spenat. Grovhacka basilikablad. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.
Krydda räkor med salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.
Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, basilika och smör.
Krydda med salt och en generös nypa peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med räkor.
Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.