topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
Under 650 kcal
Allergener:
Kräftdjur
Sulfiter
Mjölk
Ägg
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Risottoris

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Citron

125 g

Körsbärstomater

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

1 st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Lök

60 g

Spenat

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till stekning

6 dl

Vatten till risotto

1 tsk

Socker till tomat

¼ tsk

Salt till räkor

1 msk

Smör till risotto

¼ tsk

Salt till risotto

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2400 kJ
Energi (kcal)574 kcal
Fett19.5 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater73.5 g
varav socker8.2 g
Protein23.4 g
Salt4 g

Instruktioner

Fräs ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Finhacka lök.

Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs lök i 1–2 min.

Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min.

Koka ris
2

Rör i vatten, Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.

Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.

TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.

Rosta körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker och en nypa salt och peppar. 

Rosta i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.

Stek räkor
4

Skölj spenat. Grovhacka basilikablad. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.

Krydda räkor med salt.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.

Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Blanda risotto
5

Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, basilika och smör.

Krydda med salt och en generös nypa peppar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar.

Toppa med räkor.

Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.