Svenska köttbullar med potatis och lingonsylt i all ära, men i kväll lagar vi denna klassiker på italienskt vis. Köttbullarna får härlig smak av vår egen kryddblandning Vitlöksflörter och vi låter dem sjuda i en krämig tomatsås innan vi gratinerar dem med riven ost i korvbröd. Vi serverar våra lyxmackor med rostade pommes och äpple- och spenatsallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2 st
Korvbröd
(Innehåller Gluten, Vete, Havre Kan innehålla Ägg, Senap, Soja, Nötter, Sesam, Mjölk)
½ paket
Krossade tomater, vitlök & lök
225 g
Nötfärs
4 g
Vitlöksflörter
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
30 g
Spenat
300 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Äpple
½ tsk
Salt till potatis
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Smör till sås
1 tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
½ dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35, min eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Blanda nötfärs, Vitlöksflörter, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skölj spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda spenat, äpple, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Rör ner vitlök, balsamvinäger, krossade tomater, smör, socker, salt och vatten i pannan med färdiga köttbullar.
Sjud i 2–3 min, eller tills något tjocknat.
Öppna korvbröd när det återstår 5 min av potatisens tillagningstid.
Fyll bröd med köttbullar och skeda över tomatsås. Toppa med riven ost.
Placera fyllda bröd på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 2–3 min, eller tills genomvarma och osten har smält.
Lägg upp köttbullssandwich, pommes och sallad på tallrikar.
Servera med en klick majonnäs.