Visste du att panko är den japanska motsvarigheten till ströbröd? Det används ofta till panering av fläskkött i det japanska köket, en metod vi använder oss av i dagens recept. Utöver panko innehåller paneringen även gräddfil, och ger våra fläskkotletter en underbart gyllene och frasig yta. Vi serverar dem med en limedoftande sallad med sesamfrön och salladslök på en bädd av fluffigt jasminris och toppar med en smakrik sås på soja, hoisin och vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
30 g
Hoisinsås
(Innehåller Sesam, Soja, Gluten, Vete)
150 g
Strimlad salladsmix
(Kan innehålla Selleri)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Jasminris
½ st
Lime
2 st
Vitlöksklyfta
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
250 g
Skivad fläskkotlett
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
1 st
Salladslök
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, torka av kött med en bit hushållspapper och krydda med salt och peppar.
Häll gräddfil i en djup tallrik.
Lägg panko i en ny djup tallrik.
Vänd kött i gräddfil och sedan i panko.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kött i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Stek i omgångar om det inte får plats i pannan. Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: 1) Tillsätt extra olja vid behov så köttet inte fastnar i stekpannan. 2) Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Skär salladslök i tunna skivor och separera det gröna och det vita.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda salladsmix, vit salladslök, hälften av sesamfröna, limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Massera sallad med händerna i 30 sek. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, hoisinsås, sojasås, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en skvätt vatten i en liten skål.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp ris och sallad på tallrikar.
Toppa ris med kött och ringla över sås.
Garnera med grön salladslök och resterande sesamfrön.
Servera med resterande limeklyftor.