Saltimbocca är en traditionell italiensk rätt som består av kalvkött som steks med skinka och salvia. I kväll dukar vi upp till fest och bjuder på vår egen tolkning av denna klassiker, med prosciuttolindad fläskytterfile som vi ugnssteker och serverar med färsk tagliatelle i en krämig alfredosås med matlagningsgrädde, riven ost och citron. Som om inte det vore nog frestar vi även med ugnsrostad pumpa och broccolini och en fräsch grönsallad med balsamicodressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Butternutpumpa
1 portionspåse
Salvia
300 g
Fläskytterfilé
50 g
Prosciutto
200 g
Broccolini
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
250 g
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
60 g
Salladsmix
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ st
Citron
¼ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skala och halvera pumpa [1/2 st, 2P] på längden. Gröp ur kärnor, halvera den på längden igen och skär den sedan på bredden i 1 cm stora bitar.
Finhacka hälften av salvian.
Placera pumpa och hackad salvia på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 18–22 min, eller tills mjuk och gyllene.
Under tiden, krydda kött runt om med en nypa salt och peppar. Toppa med resterande salviablad och linda med prosciutto.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på hög värme. Stek kött i 2 min per sida, eller tills brynt.
Lägg över kött på en ny plåt med bakplåtspapper. Placera broccolini på andra sidan plåten och blanda med olivolja, en generös nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 12–15 min, tills broccolini är mjuk och kött genomstekt. Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skölj sallad.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme. Stek vitlök i 30 sek och rör sen ner matlagningsgrädde, kycklingbuljong, hälften av osten och citronsaft [1 tsk | 2 tsk].
Sjud i 1–2 min, tills något tjocknat. Sänk till låg värme och fortsätt sjuda tills pastan är klar.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Koka pasta i 2–3 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och rör ner pasta och pastavatten i stekpannan med sås. Vänd runt och sjud i ytterligare 1 min.
Smaka av med salt och peppar och ta av från värme.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, blanda balsamvinäger, olivolja [2 msk | 4 msk] och en generös nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Rör ner sallad i skålen med vinägrett precis innan servering.
Skär kött i tunna skivor.
Toppa broccolini med en generös skvätt citronsaft.
Lägg upp kött på ett serveringsfat eller en stor tallrik.
Placera pasta i en skål och toppa med resterande riven ost och en nypa svartpeppar.
Lägg upp broccolini och pumpa på tallrikar och servera sallad i en skål.