Vi firar lanseringen av familjefilmen Lightyear på Disney+ med intergalaktiska recept inspirerade av filmen. Visste du att du kan äta planeter? Vi lovar inte att NASA kan bekräfta detta, men vi vet att vår Saturnusrisotto kommer att ge dig en intergalaktisk smakupplevelse! Med krispiga räkor, krämig risotto, läckra tomater och färsk basilika blir denna rätt snabbt en ny middagsfavorit för hela familjen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Lök
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
250 g
Körsbärstomater
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ st
Ekologisk citron
2 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
2 g
Vitlöksflörter
50 g
Ricotta
(Innehåller Mjölk)
1 msk
Olivolja (steg 1)
5 dl
Vatten (steg 2)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek lök och hälften av vitlöken tills mjuk, 2-3 min. Tillsätt risottoris och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.
Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter [1/2 påse, 2P] och grönsaksbuljong [1/2 påse, 2P] till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För försiktigt över risotto till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera körsbärstomater och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar*. Tillsätt eventuellt en nypa socker*. Rosta överst i ugnen när det återstår 15 min av risottons baktid.
Grovhacka basilika. Riv citronzest [1/2 st, 2P] och skär sen citron i klyftor. Blanda ricotta [1/2 paket, 2P], en skvätt citronjuice, basilika (spara lite till garnering), en nypa salt* och peppar* i en liten skål. Ställ åt sidan. Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan på medelhög värme när det återstår 5 min av risottons tillagningstid. Stek räkor med en nypa citronzest och resterande vitlök i 1-2 min per sida. Krydda med salt* och peppar*.
Skölj spenat. Ta ut risotto från ugnen och rör försiktigt i spenat, rostade körsbärstomater, riven ost [1/2 paket, 2P], en nypa citronzest och en generös skvätt citronjuice. Krydda generöst med salt* och peppar*. Tillsätt en skvätt vatten* om risotton verkar torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaka av med salt och peppar och smaka igen.
Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor. Klicka över basilikaricotta och strö över basilika. Servera med resterande citronklyftor.