Souvlaki är grekiska grillspett med en särskild kryddblandning, som vi i dagens recept använder som smaksättare till våra gyllenstekta räkor. Grekland får även stå för inspirationen när det kommer till tillbehören – vi lagar nämligen även orzo med spenat och salladsost, klassiska ingredienser i den grekiska pajen spanakopita. En god sallad med tomat och syltad rödlök och en klick vitlöksyoghurt fulländar denna kulinariska höjdpunkt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ g
Torkad oregano
1 st
Citron
½ st
Rödlök
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Tomat
30 g
Spenat
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Souvlaki-kryddmix
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 portionspåse
Dill
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Senap, Soja, Ägg, Lupin)
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
½ msk
Olja till dressing
1 msk
Olja till ris
¼ tsk
Salt till ris
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka orzo i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Pressa citron i en liten skål. Rör ner socker, salt, oregano och rödlök och ställ åt sidan.
Häll av lagen innan servering.
Skölj och finhacka spenat.
Smula salladsost.
Grovhacka tomat.
Finhacka dill.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med souvlakikrydda.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Tillsätt smör och låt smälta. Vänd runt räkor tills de är täckta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Häll av lag från syltad rödlök precis innan servering. Rör ner tomat, olivolja, en nypa salt och peppar i skålen med lök.
Vänd ner dill, spenat, olivolja, salladsost och salt i orzo precis innan servering.
Lägg upp orzo i djupa tallrikar.
Toppa med tomatsallad, räkor och resterande smör från pannan.
Servera med en klick vitlöksyoghurt.