Souvlakistekta räkor
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Souvlakistekta räkor

Souvlakistekta räkor

med spanikopita-orzo och tomatsallad

Souvlaki är grekiska grillspett med en särskild kryddblandning, som vi i dagens recept använder som smaksättare till våra gyllenstekta räkor. Grekland får även stå för inspirationen när det kommer till tillbehören – vi lagar nämligen även orzo med spenat och salladsost, klassiska ingredienser i den grekiska pajen spanakopita. En god sallad med tomat och syltad rödlök och en klick vitlöksyoghurt fulländar denna kulinariska höjdpunkt.

Allergener:
Mjölk
Kräftdjur
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ g

Torkad oregano

1 st

Citron

½ st

Rödlök

½ st

Vitlöksklyfta

1 st

Tomat

30 g

Spenat

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

4 g

Souvlaki-kryddmix

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

1 portionspåse

Dill

180 g

Orzo

(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Senap, Soja, Ägg, Lupin)

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till stekning

½ msk

Olja till dressing

1 msk

Olja till ris

¼ tsk

Salt till ris

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3448 kJ
Energi (kcal)824 kcal
Fett42.4 g
varav mättat17.9 g
Kolhydrater74.3 g
varav socker8.9 g
Protein32.3 g
Salt5.1 g

Instruktioner

Koka orzo
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka orzo i kastrullen.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

TIPS: ”Al dente” betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Sylta rödlök
2

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.

Halvera citron.

Pressa citron i en liten skål. Rör ner socker, salt, oregano och rödlök och ställ åt sidan.

Häll av lagen innan servering.

Förbered grönsaker
3

Skölj och finhacka spenat.

Smula salladsost.

Grovhacka tomat.

Finhacka dill.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek räkor
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med souvlakikrydda.

Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Tillsätt smör och låt smälta. Vänd runt räkor tills de är täckta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Blanda orzo
5

Häll av lag från syltad rödlök precis innan servering. Rör ner tomat, olivolja, en nypa salt och peppar i skålen med lök.

Vänd ner dill, spenat, olivolja, salladsost och salt i orzo precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp orzo i djupa tallrikar.

Toppa med tomatsallad, räkor och resterande smör från pannan.

Servera med en klick vitlöksyoghurt.