Spaghetti alla puttanesca är en traditionell italiensk rätt med en sås på bland annat tomater och oliver. Vår version innehåller dessutom massor av härliga grönsaker – som morot och spenat – och medelhavsinspirerade kryddor som ger pastan den rätta smaken. Vi toppar med smulad salladsost och färsk basilika och serverar vår puttanesca med ugnsrostat vitlöksbröd.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 portionspåse
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
50 g
Soltorkade tomater
1 g
Chiliflakes
4 g
Medelhavets Pärla
1 burk
Tomatpuré
70 g
Kalamataoliver
1 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
1 st
Vitlöksklyfta
60 g
Spenat
1 st
Morot
4 g
Vitlöksflörter
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
2 msk
Olivolja (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Dela brödet på längden.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja [2 msk | 4 msk], och en nypa salt i en liten skål.
Placera bröd på en plåt med bakplåtspapper och ringla över vitlöksolja.
Rosta i ugnen i 6–8 min, tills sprött och gyllene.
Grovhacka soltorkade tomater och oliver.
Riv morot (oskalad) fint.
Skölj spenat.
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [2 dl | 5 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot i 2–3 min, eller tills något mjuk.
Tillsätt tomater, oliver, chiliflakes, Medelhavets pärla och Vitlöksflörter och fräs i 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt tomatpuré och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och stek i ytterligare 1 min.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Sänk till medelvärme och tillsätt spenat, kokvatten, smör [1 msk | 2 msk] och finriven ost.
Rör om och sjud i 2–3 min.
Under tiden, finhacka basilika.
Rör ner färdigkokt pasta i stekpannan.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt kokvatten om såsen verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar och toppa med smulad salladsost och basilika.
Servera med vitlöksbröd.