Till kvällens smarriga vegomiddag har vi hämtat inspiration från det turkiska köket och bjuder på en enkel version av klassisk burek. Vi använder oss av tortillabröd som vi fyller med karamelliserad lök och salladsost och serverar med en matig tabbouleh med kikärtor och en klick vitlöksyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
85 g
Bulgur
(Innehåller Vete, Gluten)
½ paket
Kikärtor
4 g
Harissakrydda
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
½ st
Granatäpple
1 st
Gurka
1 portionspåse
Mynta & koriander
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Rödlök
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Bladpersilja
2.5 dl
Vatten til bulgur
½ tsk
Salt till bulgur
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till dressing
Koka upp en kastrull med vatten.
Häll av kikärtor.
Rör i bulgur, kikärtor, harissakrydda och salt och sänk till medellåg värme. Sjud under lock i 9–10 min, eller tills ”al dente”.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja och smör i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek lök i 4–5 min, tills mjuk. Ställ åt sidan.
Grovhacka gurka.
Finhacka mynta och koriander.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
Vänd ner gurka, mynta och koriander i skålen med granatäpple och ställ åt sidan.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!
Smula salladsost.
Finhacka persilja.
Skär tortillabröd i kvartar till 4 trianglar.
Fördela salladsost, karamelliserad lök och persilja i en rad i mitten på varje tortilla. Vik försiktigt in ändarna över fyllningen till en mindre triangel.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek tortillaknyten i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och osten smälter.
TIPS: Stek tortillaknyten med vikta kanter neråt först för att få dem att hålla ihop.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, vitlök, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Vänd ner gurka, granatäpple, mynta och koriander i bulgur.
Lägg upp tabbouleh och tortillaburek i djupa tallrikar.
Servera med en klick vitlöksyoghurt.