Mör fläskytterfilé får fantastisk smak när det först kryddas med vitlök, sen bryns och till sist ugnssteks färdigt till perfektion. Fantastiska tillbehör är ett ljuvligt grönt spenat-potatismos, och en färgstark grönsaks-caponata med paprika, selleri, lök, kalamata oliver, balsamvinäger och oregano.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Vitlöksklyfta
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
300
Fläskytterfilé
4
Vitlöksflörter
1
Paprika
1
Tomat
1
Bladselleri
(Innehåller Selleri)
1
Lök
40
Kalamataoliver
1
Oregano
12
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
500
Potatis
3
Mjölk (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Olivolja (steg 4)
1
Socker (steg 4)
¼
Salt (steg 4)
1.5
Vatten (steg 4)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Skölj och grovhacka spenat. Häll av vattnet, och mosa potatis och vitlök med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Rör ner spenat. Tillsätt eventuellt en klick smör. Ställ åt sidan under lock.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme. Krydda kött med en nypa salt och hälften av Vitlöksflörter. Bryn det sen i 2 min per sida. Placera köttet på en plåt med bakplåtspapper, och stek i ugnen i 12-15 min. Ta ut och låt det vila i ett foliepaket tills det ska serveras. TIPS: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Kärna ur och tärna paprika i 1 cm stora bitar. Tärna tomat och selleri i 1 cm stora bitar. Finhacka lök. Grovhacka oliver. Plocka och grovhacka oreganoblad (spara några hela blad till garnering).
Skölj av stekpannan och hetta upp den med olivolja [1 msk I 2 msk] på medelhög värme. Stek paprika, selleri och lök tills mjuka, 4-5 min. Rör i tomat, oliver, balsamvinäger, resterande Vitlöksflörter, hackad oregano, vatten [11/2 dl | 3 dl], socker [1 tsk | 2 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sänk till medelvärme och sjud tills såsen har tjocknat något. TIPS: Skippa oliver, eller använd mindre om du inte tycker om dem.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött och spenat-potatismos på tallrikar. Skeda grönsaks-caponata över och bredvid köttet. Garnera med oreganoblad.