Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Finns det något bättre en kall vinterkväll än en varm, mustig gryta? Skäm bort familjen med kvällens fantastiska rätt, en underbar gryta med linser, lök, morot och spenat. Grytan får spännande smak av vår färdiga kryddblandning Milda Mahal, och kokosmjölk bidrar med perfekt krämighed. Vi serverar vår ljuvliga gryta med kokt ris och rostad aubergine, och så toppar vi med en crunchy chili- och jordnötsolja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
1 st
Lök
1 st
Morot
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
8 g
Milda Mahal
½ burk
Tomatpuré
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
200 ml
Kokosmjölk
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
150 g
Basmatiris
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
½ st
Lime
1 g
Chiliflakes
1.5 dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
3 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
1.5 msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
3 msk
Olivolja (steg 1)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Tärna aubergine i 2 cm stora bitar och placera på en plåt med bakpapper. Blanda med olivolja [3 msk | 6 msk], hälften av Milda Mahal, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuk.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Finhacka oskalad morot.
Häll av och skölj linser.
Skölj spenat.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök och morot i 2 min. Tillsätt resterande Milda Mahal, tomatpuré [1/2 burk, 2P] och linser, och stek under omrörning i 1 min.
Rör i kokosmjölk, vatten [1½ dl | 3 dl], sojasås och grönsaksbuljong. Koka upp, sjud sen på medellåg värme tills linserna är färdiga, 20-25 min.
När linserna är färdiga, tillsätt spenat och blanda tills den har mjuknat. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om curryn är för tjock.
Under tiden, koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka jordnötter.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda jordnötter, en stor skvätt limejuice, olivolja [11/2 msk | 3 msk], chiliflakes och en nypa salt i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och curry i skålar.
Toppa med aubergine och ringla över chili- och jordnötsolja.
Servera med limeklyftor.