Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
I kväll frestar vi med en grön och härlig rätt med inspiration från det asiatiska köket. Aubergine spelar huvudrollen i dagens middag och vi ugnsrostar den med teriyakisås för att få en utsökt karamelliserad yta. Samtidigt kokar vi jasminris och tillsätter vitvinsvinäger och socker för att få fram den typiska sushismaken. Till sist steker vi pak choi och spenat med sesamfrön och toppar med rostad lök, koriander och asiatisk majonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Aubergine
75 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
1 st
Pak choi
½ g
Chiliflakes
1 portionspåse
Koriander
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
5 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
1 st
Salladslök
150 g
Jasminris
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ st
Rostad lök
(Innehåller Gluten)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
2 tsk
Socker (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Skär aubergine på längden i 2 cm tjocka klyftor.
Placera på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuka.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär salladslök i tunna skivor.
Finhacka koriander.
Blanda rostad lök [1/2 påse, 2P], koriander, chili flakes [1/2 påse, 2P] och salladslök i en liten skål och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Grovhacka pak choi.
Skölj spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt teriyakisås till plåten med aubergine när det återstår 5 min av tillagningstiden.
Vänd så aubergine täcks i sås och rosta i 3–5 min, tills karamelliserat.
Hetta upp olivolja [1/2 sk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek pak choi, spenat, sesamfrön [1/2 påse, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vitlök i 2–3 min, till spenat är mjuk och vitlök väldoftande.
Rör ner vitvinsvinäger och socker [2 tsk | 4 tsk] i riset precis före servering.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med aubergine, rostad lök och stekta grönsaker.
Servera med asiatisk majonnäs.