Ankbröst med lingonsylt
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ankbröst med lingonsylt

Ankbröst med lingonsylt

rosmarinspotatis, gräddsås och vinterkålssallad

Att blanda sälta och sötma är ett gammalt trick, och det använder vi oss av till kvällens stekta ankbröst som serveras med klassisk lingonsylt! Andra perfekta komplement till ankan är ugnsrostad rosmarinpotatis, och en krispig vinterkålssallad med rostade rödbetor, citron och valnötter. Och givetvis ska vi även ha en fantastisk sås, kvällens variant innehåller grädde, buljong och vitlök. Så är kvällens festmåltid färdig!

Taggar:
Under 650 kcal
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid45 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

400 g

Småpotatis

½ st

Rosmarin

2 st

Rödbeta

1 st

Vitlöksklyfta

100 g

Grönkål, skuren

280 g

Ankbröst, sous vide

1 paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4 g

Kycklingbuljong

20 g

Valnötter

(Innehåller Nötter)

50 g

Lingonsylt

1 st

Ekologisk citron

Ingår inte i din leverans

efter behov

Smör (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)1875 kJ
Energi (kcal)448 kcal
Fett16.1 g
varav mättat2.1 g
Kolhydrater64.1 g
varav socker27.1 g
Protein9.5 g
Salt1.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Sätt ugnen på 240°/220°C (varmluft). Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat och krydda båda sidor med en nypa salt*.

Rosta potatis och rödbeta
2

Halvera potatis (oskalad). Plocka och finhacka rosmarinblad [½ stjälk, 2P]. Placera potatis på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med rosmarin, lite olivolja*, och en nypa salt* och peppar*. Tärna rödbeta (oskalad) i 2 cm stora bitar. Placera på andra sidan av plåten, och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. TIPS: Använd två plåtar till 4P.  Rosta överst i ugnen i 20-25 min, eller tills möra.

Blanda kålsallad
3

Skär citron i klyftor. Blanda kål, en skvätt olivolja*, citronjuice [1 msk | 2 msk], och en nypa salt* i en mellanstor skål. Massera kål med händerna i 30 sek.

Stek ankbröst
4

Placera ankbröst med skinnsidan ner i en stor stekpanna. Stek på medelvärme i 7-8 min eller tills skinnet är gyllene och krispigt. TIPS: Det hjälper fettet att frigöras. Vänd köttet och bryn i 3 min. Forma en båt av folie och placera den över ankbrösten för att hålla på värmen tills de ska serveras. TIPS: Täck inte det krispiga skinnet med folie.

Laga gräddsås
5

Grovhacka valnötter. Finhacka (eller pressa) vitlök. Hetta upp en klick smör* och en skvätt olivolja* på medelhög värme i samma stekpanna som du stekte anka i. Tillsätt vitlök och fräs i 1-2 min, eller tills väldoftande. Tillsätt matlagningsgrädde, buljong, och den avrunna köttsaften från köttet. Låt såsen sjuda tills tjocknad, 2-3 min. Blanda ner färdigrostad rödbeta i kålsalladen. Skär ankbröst i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp potatis, anka och vinterkålssallad på tallrikar. Skeda sås över potatis och anka och servera resterande sås vid sidan av. Servera lingonsylt vid sidan av och garnera salladen med valnötter.