Här kommer ett recept som andas helglyx, men som ändå går snabbt att svänga ihop. Vi kokar spaghetti och vänder den i en smakrik sås med körsbärstomater, örtkryddor, rucola och egengjord pistagepesto med färska örter. Sedan toppar vi vår pasta med smör- och citronstekta räkor som fått extra smak av vitlök och chiliflakes och strör över finriven ost. Smaklig måltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
1 paket
Spaghetti
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
30 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
1 portionspåse
Basilika
1 portionspåse
Bladpersilja
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Vitlöksklyfta
1 g
Chiliflakes
½ st
Citron
40 g
Rucola
250 g
Körsbärstomater
4 g
Vitlöksflörter
¼ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka basilika, persilja och pistagenötter.
Blanda hackade örter, hälften av riven ost, pistagenötter, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [2 msk | 4 msk] i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Skölj rucola.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Koka pasta i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Tillsätt vitlök, chiliflakes, smör [1 msk | 2 msk] och en generös skvätt citronsaft. Stek i 30 sek, eller tills smör har smält.
Lägg över räkor och citronsås i en medelstor skål. Ställ åt sidan under folie.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Tillsätt Vitlöksflörter och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt pasta, pistagepesto, sparat pastavatten och körsbärstomater. Vänd pasta och tomater i sås.
Rör ner rucola precis innan servering.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med räkor, resterande finriven ost och resterande citronsås.