Det franska uttrycket ”en papillote” innebär att man tillagar maten i ett paket i ugnen. Det gör koljan i kvällens recept extra saftig och god! Vi smaksätter fisken med en sås på soja, ingefära, chili, lime och vitlök och serverar den med jasminris som kokats med riven kokos och citrongräs. Med en snabb sallad på gurka och morot och färsk mynta och koriander att garnera med blir måltiden komplett.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Lime
½ st
Röd chili
10 g
Ingefärspasta
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
1 portionspåse
Mynta & koriander
1 st
Gurka
1 st
Morot, Julienne
15 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
1 msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Vatten* (steg 2)
2 tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs och kokos i 1–2 min, eller tills väldoftande och brynt.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera lime.
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Blanda chili, limesaft [2 msk | 4 msk], vitlök, ingefärspasta, vatten [1 msk | 2 msk], socker [2 tsk | 4 tsk], sojasås och olivolja [1 msk | 2 msk] i en liten skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Placera den i en ugnsform med bakplåtspapper och ringla över sojablandning. Vik över bakplåtspappret till ett paket och vik in ändarna.
Tillaga fisk i ugnen i 12–15 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, skär gurka i skivor.
Finhacka mynta och koriander.
Blanda morot, gurka och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Fyll en liten skål med ris och pressa så att den blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset blir formad som en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.
Lägg upp gurksallad och fisk på tallrikarna.
Skeda sås från paketet över fisk.
Toppa rätten med hackade örter.