Köttbullar och brunsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köttbullar och brunsås

Köttbullar och brunsås

med kokt potatis och picklad gurka

I kväll frestar vi med härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med kokt potatis som trogen följeslagare. Picklad gurka med dill skapar perfekt balans och den ljuvliga brunsåsen med lingonsylt fulländar denna fantastiska måltid.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

12.5 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

½ st

Schalottenlök

400 g

Småpotatis

4 g

Kycklingbuljong

50 g

Lingonsylt

1 st

Gurka

1 portionspåse

Dill

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

100 g

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker (steg 2)

1 msk

Vatten* (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 3)

1 st

Ägg (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

½ dl

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2933 kJ
Energi (kcal)701 kcal
Fett37.4 g
varav mättat14 g
Kolhydrater57.4 g
varav socker19.2 g
Protein31.2 g
Salt4 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med salt och peppar. Ställ åt sidan under lock.  

Pickla gurka
2

Under tiden, skär gurka i tunna skivor.

Grovhacka dill. 

Blanda vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en liten skål.

Rör i gurka och dill och ställ åt sidan.

Häll av lagen innan servering.

Forma köttbullar
3

Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P].

Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], schalottenlök, ströbröd [1/2 påse, 2P] och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
4

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.

Lägg över dem till en tallrik. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den). 

Tillsätt brunsås, kycklingbuljong och vatten [1/2 dl I 1 dl]. Sjud i 3–4 min, eller tills genomvarm. Krydda med salt och peppar.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen verkar tjock.

Servera
6

Lägg upp köttbullar, potatis och picklad gurka på tallrikar.

Ringla brunsås över köttbullarna.

Servera med lingonsylt.