Kikärtor spelar huvudrollen i kvällens gröna rätt med inspiration från Asien. Vi steker dem gyllene, vänder dem i en smakrik glaze på umamisås, soja och honung och serverar dem på en bädd av jasminris med vitlöksolja. Kikärtorna får sällskap av en färgstark sallad med rädisor, gurka, morot, jordnötter och ponzudressing och vi serverar middagen med färsk koriander och krämig srirachayoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
50 g
Umamisås
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)
1 paket
Kikärtor
12.5 g
Honung
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Jasminris
1 st
Morot
1 st
Gurka
75 g
Rädisor
1 portionspåse
Koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
10 g
Sriracha
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Olivolja (steg 2)
½ msk
Vetemjöl (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skeda upp lag från kikärtor [2 msk | 4 msk] och häll i en liten skål. Häll av resten.
Blanda kikärtslag med sojasås, honung [1/2 paket, 2P], umamisås och mjöl [1/2 msk | 1 msk].
Blanda olivolja [2 msk | 4 msk] och vitlök i en ny liten skål. Ställ båda skålar åt sidan.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kikärtor i 5–7 min, eller tills gyllene.
Halvera rädisor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skär gurka i tunna stavar.
Grovhacka jordnötter.
Blanda rädisor, gurka, jordnötter, morot, ponzudressing, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Tillsätt glaze till pannan med kikärtor och sjud i 2–3 min, eller tills såsen har tjocknat och kikärtor är glaserade.
Blanda sriracha [1/2 paket, 2P] och yoghurt i en liten skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och ringla över vitlöksolja.
Toppa med sallad och kikärtor.
Strö över riven koriander och servera med srirachayoghurt.