Örtig bowl på kikärtsfalafel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Örtig bowl på kikärtsfalafel

Örtig bowl på kikärtsfalafel

med juvelris och tahiniyoghurt

I dag blir det en riktigt god bowl med ris och falafel. Vi blandar riset med tranbär och persilja. Falafelsmeten gör vi med kikärtor, gräslök och vitlök. Till detta serverar vi en god sallad med romansallad, morot, gurka och citronsaft. Vi gör också en fräsch dressing med yoghurt, tahini och majonnäs som vi serverar vid sidan av.

Allergener:
Senap
Ägg
Mjölk
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 paket

Kikärtor

1 portionspåse

Bladpersilja

2 g

Spiskummin, malen

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Basmatiris

1 portionspåse

Gräslök

1 st

Citron

25 g

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

150 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

25 g

Tahini

(Innehåller Sesam)

100 g

Romansallad

1 st

Morot

1 st

Gurka

20 g

Tranbär

(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

1 msk

Mjöl till kikärtor

½ tsk

Salt till kikärtor

2 msk

Vatten till dressing

¼ tsk

Salt till dressing

¼ tsk

Socker till dressing

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Olja till stekning

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3604 kJ
Energi (kcal)861 kcal
Fett38.6 g
varav mättat6.9 g
Kolhydrater106.3 g
varav socker15.8 g
Protein22.9 g
Salt4.4 g

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda falafelsmet
2

Under tiden, häll av kikärtor.

Finhacka gräslök och finhacka eller pressa vitlök.

Blanda kikärtor, gräslök, vitlök, mjöl, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Mixa grovt med en stavmixer, tills slät.

TIPS: Mosa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt om du inte har en stavmixer.

Förbered råvaror
3

Skölj, ansa och grovhacka sallad.

Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Skär gurka i tunna halvmånar.

Blanda sallad, gurka och morot i en stor skål.

Finhacka persilja.

Stek falafel
4

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.

Forma smeten med en sked (4 per person), tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.

Stek falafflar i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Lägg över på en tallrik med hushållspapper. Fortsätt med resterande smet.

TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.

Gör dressing
5

Under tiden, blanda yoghurt, majonnäs, tahini, vatten, salt, socker och en nypa peppar i en medelstor skål.

Vänd ner tranbär och persilja med riset precis innan servering.

Blanda olivolja, citronsaft och salt med salladen.

Servera
6

Lägg upp ris i djupa tallrikar.

Toppa med falafel och sallad.

Servera dressing i en skål vid sidan av eller ringla den över salladen.