I dag blir det en riktigt god bowl med ris och falafel. Vi blandar riset med tranbär och persilja. Falafelsmeten gör vi med kikärtor, gräslök och vitlök. Till detta serverar vi en god sallad med romansallad, morot, gurka och citronsaft. Vi gör också en fräsch dressing med yoghurt, tahini och majonnäs som vi serverar vid sidan av.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Kikärtor
1 portionspåse
Bladpersilja
2 g
Spiskummin, malen
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Citron
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
150 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
100 g
Romansallad
1 st
Morot
1 st
Gurka
20 g
Tranbär
(Kan innehålla Sesam, Nötter, Jordnötter)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Mjöl till kikärtor
½ tsk
Salt till kikärtor
2 msk
Vatten till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Socker till dressing
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till stekning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, häll av kikärtor.
Finhacka gräslök och finhacka eller pressa vitlök.
Blanda kikärtor, gräslök, vitlök, mjöl, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Mixa grovt med en stavmixer, tills slät.
TIPS: Mosa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt om du inte har en stavmixer.
Skölj, ansa och grovhacka sallad.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Blanda sallad, gurka och morot i en stor skål.
Finhacka persilja.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Forma smeten med en sked (4 per person), tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek falafflar i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper. Fortsätt med resterande smet.
TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.
Under tiden, blanda yoghurt, majonnäs, tahini, vatten, salt, socker och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd ner tranbär och persilja med riset precis innan servering.
Blanda olivolja, citronsaft och salt med salladen.
Lägg upp ris i djupa tallrikar.
Toppa med falafel och sallad.
Servera dressing i en skål vid sidan av eller ringla den över salladen.